Stolisnik (kunica, hajdučka trava, hajdučica, stoliska, sporiš, jezičac, lat. … brežuljkavi stolisnik, Achillea millefolium subsp. collina)

Zbog protuupalnog, antimikrobnog i antifungalnog djelovanja stolisnik (Achillea millefolium L., Asteraceae) se u pučkoj medicini upotrebljavao za zacjeljivanje rana. Zato su ga početkom 19. stoljeća koristili hajduci kad bi bili ozlijeđeni u borbama protiv Turaka pa se stolisnik u pučkoj medicini naziva i hajdučka trava ili hajdučica. Stolisnik ubrajamo među najstarije poznate ljekovite biljke.

Stolisnik je višegodišnja biljka. Stabljika visoka do 80 cm raste iz vodoravnog podzemnog dijela i ima mnogo dugih rascijepljenih listova. Cijela je biljka manje-više dlakava i mirisna. Stolisnik raste po livadama, pašnjacima i poljima. Rasprostranjen je u Europi i Aziji, Sjevernoj Americi i Australiji.

Glavno područje djelovanja su dispeptične tegobe, grčevi u želucu i probavnom traktu. Veoma je cijenjen u narodnoj medicini kao biljka za zacjeljivanje rana

Stolisnik se bere na proljeće i onda opet na jesen. Cvjeta od početka lipnja do rujna, a jedino je važno brati ga na čistim nezagađenim poljima (nikako uz prometnice).

Stolisnik – upotreba

Mladi listovi stolisnika se mogu jesti tako da se s njim pripreme variva, salate ili juhe. Beru se od kraja veljače do početka lipnja te ponovo u jesen, Stolisnik se može koristiti i kao začin. Za pripremu čaja se većinom koriste cvjetovi, ali mogu i listovi te vrhovi stabljika.

Stolisnik pomaže kod:

  • nemogućnosti zadržavanja mokraće – pomaže starijim osobama i  mladim ljudima prilikom mokrenja u krevet,
  • visoke tjelesne temperature – potiče znojenje i snižava temperaturu uzrokovanu prehladom ili gripom,
  • infekcije mokraćnog mjehura – čaj stolisnika može djelovati na
  • probavnih tegoba – također u obliku čaja, stolisnik smanjuje nadutost i ublažava grčeve,
  • menstrualnih tegoba – čaj od stolisnika može ubrzati menstruaciju i time skratiti bolove,
  • visokog krvnog tlaka – snižava krvni tlak,
  • dijabetesa tipa 2– smatra se pogodnim za liječenje prvih stadija šećerne bolesti,
  • neurodegenerativnih bolesti – stolisnik može pomoći kod simptoma Parkinsove i Alzheimerove bolesti.
Hajdučka trava
Foto: Gardenerspath

Ljekovito djelovanje

Stolisnik djeluje protuupalno, spazmolitski, antimikrobno, antifugalno, a neka istraživanja dokazuju i njegovo antitumorsko djelovanje. Stolisnik je paralelna droga kamilici i u potpunosti je može zamijeniti. Glavno područje djelovanja su dispeptične tegobe, grčevi u želucu i probavnom traktu. Veoma je cijenjen u narodnoj medicini kao biljka za zacjeljivanje rana.

Priprema čaja

Čaj od stolisnika ima vrlo široku primjenu. Može se pripremiti kao oblog kod zacjeljivanja rana, kod hemoroida i kao antiseptik. Kao napitak koristi se protiv bubrežnih kamenaca, bolova u probavnom i mokraćnom sustavu, nadutosti, nedostatku apetita i upale žuči. Preporučuje se kod menstrualnih bolova (ublažava grčeve maternice), ublažava simptome PMS-a i umanjuje nervozu.

Čaj se priprema tako da se jedna žlica stolisnika prelije sa 2 dl vruće vode i ostavi u prekrivenoj posudi 20 minuta te procijedi. Preporučuje se piti 2–3 šalice dnevno.

FRA JURE IMA JOŠ VIŠE SAVJETA O STOLISNIKU – POSLUŠAJTE

JEDNA OD NAJLJEKOVITIH BILJAKA