Trnjina (crni trn) je ljekovita biljka grmolikog oblika. Plodovi su joj zeleni a kad sazriju postaju plave, skoro crne boje.

Plodovi su ukusni za jelo tek kada ih nekoliko puta prekrije mraz. Prije toga su oporog i kiselog ukusa. Ne otpadaju sa grančica sve do proljeća.

Cvijet se bere u doba cvjetanja, od marta do aprila. Plod u jesen, a korijen u proljeće i jesen.

Najbolje je plodove osušiti u rerni na temperaturi od najviše 45 C. Cvjetovi se beru u početku cvatnje. Prije nego se potpuno otvore. Suše se na prozračnom i sjenovitom mjestu. Čuvaju se na hladnom i suhom mjestu kako ne bi izgubili ljekovita svojstva.

Listovi se skupljaju neposredno nakon cvatnje, dok su još vrlo mladi. Oni sadrže tanin, gorke tvari, kalij i kalcij, te mnogo vitamina C.

Pored voćnog Šećera u plodovima trnjine se nalaze organske kiseline, pektin, tanini i smola, te velika količina vitamina C.

Plodovi trnjina su se još od davnina sušili i koristili za spravljanje čaja. Svježi plodovi se koriste za pekmez, marmeladu, vino, rakiju, liker, ocat, voćni sok, kompot itd. Iako kiseli kada se pripreme sa šećerom ili sirćetom plodovi trnjine gube opori okus. Zato se u nekim zemljama plodovi trnjine stavljaju u sirće i koriste umjesto maslina.

Preparati od trnjine u normalnim količinama neće izazvati nikakve štetne posljedice. Prekomjerno konzumiranje može izazvati želučane tegobe.

Slatke pripravke od plodova trnjine (marmeladu, sok, sirup i žele) možemo davati čak i maloj djeci. Osim što imaju ljekovito djelovanje, slatki pripravci od trnjine pozitivno djeluju na apetit.

Trnina kao lijek

Kod trnjine su ljekoviti slijedeći dijelovi:

plodovi,
cvjetovi,
listovi,
kora i
korijen.
Danas se za liječenje najčešće koriste plodovi, cvjetovi i listovi, dok se kora i korijen koriste vrlo rijetko, skoro nikako.

Od plodova trnjine napravite sirup koji je izuzetno dobar lijek za liječenje proljeva i slabokrvnosti, te upale sluznice želuca i crijeva.

Cvjetove trnjine skupljajte, sušite ih i koristite protiv kašlja i bolesti dišnih organa, ali i za čišćenje krvi, želuca i crijeva.

Za čiščenje želuca i crijeva možete koristiti skuhane plodove.

Isto tako plodove trnjine potopite u vino i koristite protiv bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca, reume, artritisa i gihta.

Koštice plodova trnjine osušene i samljevene u prah pospješuju izlučivanje mokraće, pomažu kod bubrežnog i mokraćnog pijeska i kamenaca.

Korištenje trnjine za liječenju, razvrstano po bolestima.

Usna šupljina: Plodovi trnjine smiruju upalu desni i sluznice usta.

Dišni organi: Cvjetovi, listovi i plodovi trnjine smiruju kašalj, olakšavaju iskašljavanje te pomažu kod upale grla, bronhitisa, astme i upale pluća.

Srce: Cvjetovi trnjine jačaju srce i pospješuju bolji rad srca.

Krv i krvne žile: Cvjetovi i listovi trnjine čiste krv, a plodovi trnjine zaustavljaju unutarnja krvarenja, jačaju krv i pomažu kod slabokrvnosti.

Probava: Plodovi trnjine pospješuju izlučivanje želučane kiseline i bolji rad želuca, te potiču apetit.

Želudac: Cvjetovi, listovi i plodovi trnjine smiruju upalu sluznice želuca te pomažu kod grčeva i bolova želuca.

Crijeva: Plodovi trnjine smiruju upalu sluznice crijeva i zaustavljaju proljeve, a kuhani u crnom vinu liječe dizenteriju. Cvjetovi i listovi trnjine, a posebno cvjetovi, pospješuju pražnjenje crijeva te se upotrebljavaju kao vrlo blago sredstvo za čišćenje.

Bubrezi i mokraćni mjehur: Cvjetovi, listovi i plodovi trnjine pospješuju bolji rad bubrega i izlučivanje mokraće, te pomažu kod upale bubrega, mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala, mokraćnog pijeska i mokraćnih kamenaca.

Kosti i zglobovi: Cvjetovi, listovi i plodovi trnjine pospješuje izlučivanje vode i štetnih tvari iz tijela, te pomažu kod reume, artritisa i gihta.

Duševne bolesti: Cvjetovi trnjine umiruju te pomažu kod nemira, neuroze i nesanice.

Ženske bolesti: Cvjetovi trnjine pomažu kod menstrualnih bolova i menstrualnih grčeva, te zakašnjele menstruacije. Koža: Cvjetovi trnine pospješuju znojenje i tako smanjuju povišenu tjelesnu temperaturu. Plodovi trnjine dezinficiraju kožu, čiste nečistu kožu, smiruju upalu kože te pomažu kod osipa, akna i ekcema.

Trnina kao lijek za regulaciju šećera u krvi

Jedan moj prijatelj mi je ispričao da je korištenjem trnjine uspješno smanjio razinu šećera u krvi. On kaže da se čak i doktor iznenadio rezultatima pa ga je zamolio da mu objasni kako je to uspio.

Njegov recept je kako to i obično biva sa prirodnim preparatima prost a učinkovit.

On je ubrao jednu određenu količinu trnjina i pošto ih je oprao, prelio ih je običnom hladnom vodom u jednoj većoj posudi. (veličina posude zavisi od količine ubranih trnjina)

Znači nikakve konzervanse niti kemikalije nije dodavao. Poslije je samo zatvorio posudu i ostavio je desetak dana da odstoji.

Kada je voda u kojoj su trnjine postala kiseklasta, kao turšija, lijek je spreman za upotrebu.

Upotrebljava se tako što svako jutro i svaku večer uzmete po jednu kašiku trnjina i pojedete ih. Zatim uzmete i jednu kašiku vode u kojoj su trnjine i popijete je.

Ovaj lijek možete koristiti bez ikakve bojaznosti da ćete imati nekih problema zbog njegovog korištenja. Usporedo sa trošenjem ovog lijeka povremeno mjerite razinu šećera u krvi kako biste vidjeli dali i kako lijek djeluje. Nadam se da će vam ovaj recept pomoći i da ćete me ako bog da blagoslivljati.

Ostajte mi zdravo i slobodno a u komentarima slobodno ostavite svoja iskustva vezana za ovaj lijek.

VIDEO: Lijek za Gastritis divlja šljiva ili trnjina

https://www.youtube.com/watch?v=8QGlSqV3zg4

Izvor Ljekovito bilje