Poljska preslica je u službenoj kliničkoj fitoterapiji odobrena za mokraćne tegobe, kod upala mokraćnih puteva, poput upale mokraćnog mjehura, te kao pomoćna terapija manjih kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura…

Preslica (Equisetum arvense) je poznata i pod nazivima: konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, rastavić, šutkavac. Vrlo je rasprostranjen korov koji se teško iskorjenjuje. Ubraja se u red papratnjača.

Raste u močvamom tlu, na pjeskovitim livadama i poljima, te duž željezničkih nasipa. Ima trajnu podzemnu stabljiku crne boje i poput niti rasprostranjenu u dubinu i širinu. Jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu radi čega se naziva i “konjskim repom”.

Prilikom branja potrebno je biti oprezan jer postoji više vrsta preslice od kojih su neke i otrovne. Otrovne preslice (kao što je močvarna preslica) obično na svojim zelenim izdancima nose male smeđe klasiće pa takve biljke treba izbjegavati.

Zelena stabljika poljske preslice koristi se u liječenju bubrežnih bolesti te upala mokraćnih puteva, a djeluje i kao preventivna mjera protiv bubrežnih kamenaca.

Indikacije

Biljka je u službenoj kliničkoj fitoterapiji odobrena za mokraćne tegobe, kod upala mokraćnih puteva, poput upale mokraćnog mjehura, te kao pomoćna terapija manjih kamenaca bubrega i mokraćnog mjehura. Blago diuretičko djelovanje opravdalo je i korištenje ove biljke kod edema (oteknuća) nogu. Smatra se da su za taj učinak najodgovorniji flavonoidi i derivati kavene i hidroksicimetne kiseline. Stoga poljska preslica ulazi u brojne čajne smjese koje se koriste kod tegoba s mokraćnim sustavom, zajedno s medvjetkom, listom breze i zlatnicom.

Osim službeno odobrenog korištenja, biljka se nekoć tradicionalno koristila, zajedno s plućnjakom, za liječenje tuberkuloze. Korištenje ove biljke kod tuberkuloze temeljeno je na starom vjerovanju kako silicijevi spojevi pogoduju aktivnosti imunološkog sustava pluća. Danas se smatra kako je takva uporaba zastarjela i nije utemeljena u znanosti.

Kao i sve druge zelene biljke, i poljska preslica obiluje vitaminom C, jednim od najvažnijih sastojaka u podizanju imuniteta te sprečavanju sezonskih bolesti.

Čaj od poljske preslice

Čaj pripremite tako da u mlaku vodu stavite jednu manju kašičicu svježe ili osušene poljske preslice. Stavite vodu na vatru, a kada zavrije kuhajte jednu minutu. Nakon toga sklonite čaj s vatre i ostavite da odstoji nekoliko minuta, a potom procijedite.

Čaj pijuckajte umjereno tokom dana, nezaslađenog i bez drugih dodataka. Nemojte piti više od 3 šalice čaja dnevno i nemojte ga piti na prazan želudac.

 Nuspojave poljske preslice

Zbog jakog diuretičkog djelovanja nije dobro koristiti poljsku preslicu kod akutne upale mjehura i bubrega, jer može iscrpiti već umorne organe. Ako konzumirate poljsku preslicu u bilo kojem obliku, važno je piti mnogo tekućine, odnosno puno više nego uobičajeno, kako ne biste dehidrirali.

Osobe koje imaju srčane ili bubrežne bolesti, dijabetičari, trudnice, alkoholičari te osobe na lijekovima trebaju se obavezno posavjetovati s liječnikom prije korištenja poljske preslice u medicinske svrhe.

Dugoročni ili prevelik unos proizvoda od poljske preslice može smanjiti količinu B vitamina u organizmu pa se preporučuje nadoknaditi ga prehranom. Manjak B vitamina (u medicini znan kao tijaminaza) očituje se u mučnini, vrtoglavici i nesvjestici.

Nuspojave korištenja poljske preslice vrlo su rijetke, ali ako ste u nekoj od navedenih osjetljivih skupina ili osjetite bilo kakve neugodnosti, izbjegavajte koristiti ovu biljku.